MEMENTO MORİ (KEYİFLİ FELSEFE)
Tarihi mahallelerden birinde, küçük müstakil bir evi satın almamla başladı her şey. Tadilat esnasında bodrum katında tılsımlı bir oda keşfettim. Felsefe kitaplarımı yazmaya başladığım gece tuhaf bir gelişme oldu. Bir de baktım ki felsefe tarihinde adları anılan ünlü filozoflar, düşünürler, bilgeler saydam bedenleriyle odamdalar.
Önce biraz tuhaf karşılasam da zamanla bu duruma alıştım. Çünkü felsefe kitaplarımı baba filozoflarla birlikte yazmak gerçekten ilginç ve keyifli olacaktı. Fakat işin daha da tuhaf yanı, bu sırlı odaya filozof olmayan bazı insanların da gelmeleri…
Müslüm Baba, Deli Ziya, Güldane, Zehra, Rana ve Onur… Müslüm Baba süt beyazı elbisesiyle gelmiş. Deli Ziya, mezar taşına “Hayat bir gündür, o gün bugündür” yazdıran bir adam. Güldane bir Roman kızı, “Çiçek satarım, günü gününe yaşarım” diyor. Rana, tam bir kitap kurdu. Lisede bir felsefe kulübü kurmuş. Zehra ve Onur, Rana’nın kulüpten arkadaşları, “Felsefeye Fransız kalmamak için geldik” diyorlar.
Yıllardır hayalini kurduğum felsefe kitaplarımı şimdi tuhaf konuklarımla birlikte yazıyorum. İşin sonu nereye varır, bunu henüz ben de bilmiyorum…
…
Kim demiş felsefe sıkıcıdır diye! Bildiğin tüm o sıkıcı felsefe kitaplarını unut! Bu kitap felsefe yapmıyor! Felsefenin özünü ortaya çıkarıp bizzat okurunu filozof yapıyor. Soru sormak, fikir üretmek, eleştirel düşünmek serbest! Felsefenin derin konuları hayattan misallerle anlatılıyor. İlginç karakterleri ve özgün kurgusuyla bu kitap ezberlenmiş kalıpları yıkıyor.
Felsefe - Psikoloji - Özfarkındalık - Genç Kurgu / 144 Sayfa / 8 Yaş ve Üzeri
Editörün Notları
• Keyifli Felsefe serisindeki kitapların önemli bir özelliği ‘felsefi kurgu’ oluşu… İlginç karakterlerle felsefe tarihinin en baba filozoflarını bir araya getiren sıra dışı bir kurguya sahipler. Böylece felsefenin derin konuları, hayattan misallerle öykü tadında okunabiliyor. Serinin diğer önemli özelliği ise ezberlenmiş düşünce kalıplarını kırması… Okurunu serbestçe soru sorma, sorgulama yapma, eleştirel düşünme, kendi fikirlerini geliştirme ve kendini ifade etme konularında cesaretlendiriyor. Felsefe tarihinde Batı’da Kant, Doğu’da Gazali eleştirel felsefenin babaları kabul edilir. Serideki kitapların temel yaklaşımı da bu şekilde ortaya konuluyor. Kitaplar bu yönüyle Amerikalı filozof Matthew Lipman tarafından 60’lı yıllarda ortaya konulan ve bugün pek çok okulda uygulanan P4C (Philosophy For Children / Philosophy For Communities) eğitim modelini destekleyen içeriğe sahipler. Öğretmenler kaynak kitap olarak kullanabilir ve rahatlıkla tavsiye edebilirler…
Ömer Sevinçgül
Yazar olmaya on beş yaşında karar verdi. Lise ve üniversite yıllarında kalemi bırakmadı. Evvela özel bir kurumda editör. Sonra kamuda yüksek mühendis. Dokuz senenin ardından istifa ve yeni bir aşama. Kültür, sanat, yayın temalı kurumlar kurdu ve yönetti. Modern Kültür Merkezi, Adı Yok Dergisi, Radyo Aktif, Taksim Ofisi. Bu süreçlerde yetenekli gençlerle hep bir arada. Ulusal ve uluslararası gençlik projelerinde danışmanlık. Yurt içinde ve dışında seminerler. Medyada sanat ve felsefe sohbetleri. En sonunda özgün ve öncü bir girişim: Carpe Diem Kitap. İmza günleri, söyleşiler, okul etkinlikleri birbirini izledi. Yapıp ettiklerinin özünde daima ‘yazarlık tutkusu’ vardı. Novella türünde yirmi sekiz kitap yazdı. Eserleri beş dile çevrilip yayınlandı. ‘Kalbiyle yazan kalbe yazar’ diyor ve ‘taze ruhlara’ yazıyor.